miercuri, 29 octombrie 2008

Discurs Ministrul Mediului - proiect finantare pentru energie solara


Attila KORODI, Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, a sustinut in aceasta dimineata o Conferinta de Presa ce a avut ca subiect programul de finantare a persoanelor fizice pentru proiecte de înlocuire sau completare a sistemelor clasice de încalzire cu sisteme care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana sau alte sisteme care conduc la îmbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.Prezentam in continuare transcrierea discursului sustinut de Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile:
"Doamnelor si domnilor, bine v-am gasitMa bucur ca ati dat curs invitatiei noastre
V-am invitat in acest decor aparent "gri", dar "foarte verde", daca e sa vorbim de panourile solare instalate la aceasta inaltime - o sursa clara de claldura pentru aceasta cladire, si in acelasi timp o sursa sigura de diminuare a facturilor lunare de intretinere. Subiectul pe care vreau sa-l fac cunoscut romanilor – ii priveste si sunt convins ca o sa-i si intereseze intr-o mare masura! Astazi vreau sa lansam programul pe care Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile l-a gandit pentru ecologizarea caselor din tara noastra – de asta am sa-i spun pe scurt, programul “Casa Verde” – destinat tuturor persoanelor cu domiciliul in Romania.
Ce presupune concret proiectul nostru? Presupune finantarea persoanelor fizice prin Fondul de Mediu a unor investitii, precum cea de aici, intr-un cuantum important, adica, in proportie de 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei)!
Sunt convins ca nu ma auziti pentru prima oara vorbind despre acest program: l-am promis inca din vara anului trecut, ca o continuare a politicii pe care am dus-o pentru incurajarea utilizarii energiilor regenerabile – si pentru stimularea efectiva a acestui sector, dupa modele europene de succes. Astfel de proiecte vor functiona foarte bine in Romania, mai cu seama ca harta solara, dar si cea eoliana – pe care vi le prezentam, deja, cu un an in urma – denota un potential bun al tarii noastre pentru utilizarea unor tehnologii curate.
Si pentru ca am pomenit de tehnologii: acestea nu mai sunt de mult o problema, ele exista deja pe piata, chiar si pe piata din Romania - si ma refer la panouri solare, pompe de caldura, chiar minieolienele - exemple care ne vin tuturor in minte, ca idei de ecologizare a propriei locuinte.
Insa, daca ne vin si ne veneau si pana acum in minte, nu prea ne erau si la indemana, din cauza costurilor ridicate si a timpului lung de amortizare a unor astfel de investitii. Programul Ministerului Mediului vrea sa excluda aceste problema a costurilor efective, si sa incurajeze aceasta metoda de ecologizare a locuintelor din Romania prin sisteme de incalzire care utilizeaza tehnologii curate. Desigur, nu doar finantarea - pe care o vom asigura in proportie de 90% din costurile cerute de achizitia unui astfel de sistem – reprezinta un avantaj notabil al acestui program! Avantaje importante sunt si cele care se vor simti in timp: adica, scaderea facturii la apa calda cu circa 60%, iar cea la incalzire, cu circa 30%. Desigur, pentru cei interesati, aceste castiguri pentru buzunarul fiecaruia sunt deja cunoscute!
Sunt aproape sigur ca intrebarile la care inca romanii nu au raspuns se refera la: Cum pot intra in acest program? Cand pot face asta? Si mai ales - In ce fel? Permiteti-mi sa ofer raspunsuri simple si la aceste intrebari, dar nu inainte de a face o mica mica paranteza: in momentul in care am elaborat ghidul de finantare, am vrut sa scurtam pe cat se poate drumul spre intrarea in acest program. Pe de alta parte, am incercat alocam o suma globala cat mai mare si sa stabilim un plafon care sa sustina cat mai multi romani sa-si cumpere sisteme de incalzire prietenoase cu mediul, dar si cu buzunarul fiecaruia.
Concret, este vorba pentru prima etapa de finantare, de un buget total de 520 de milioane de lei, dintre care 400 de milioane - adica aproximativ 110 milioane de euro – sunt pentru persoane fizice, dar pot fi accesate si de asociatii de locatari sau de ONG-uri. Si acum am sa intru in raspunsuri punctuale... Cum functioneaza acest program pentru persoanele fizice? Ca sa aveti o imagine, pot sa va spun ca principiul de functionare este aproape similar cu cel al programului de innoire a parcului auto, altfel spus, celebrul program RABLA.
Cum pot intra, prin urmare,romanii in acest program? Respectand 3 pasi simpli:
Cetateanul isi va depune dosarul pentru achizitia sistemului de incalzire la unul dintre agentii care comercializeaza si instaleaza astfel de sisteme, si care vor fi validati de Administratia Fondului pentru Mediu. Prin urmare, primul pas pe care cetateanul il va face, va fi sa urmareasca lista cu agentii care au trecut de etapa validarii. Aceasta lista va fi pusa la dispozitia publicului in jurul datei de 20 decembrie, atat pe site-ul Ministerului Mediului, www.mmediu.ro, cat si pe cel al Administratiei Fondului pentru Mediu, http://www.afm.ro/, si, foarte probabil, o veti putea regasi si in mass-media.
Urmeaza al doilea pas: veti alege unul dintre acesti instalatori validati, in functie de tipul de echipament pe care vreti sa-l achizitionati si veti depune dosarul la acesta, insotit de o cerere de inscriere.
Pasul trei: Obtinerea notei de acceptare – aceasta va fi eliberata de instalatorul validat la care ati depus dosarul! De cand pot incepe romanii demersurile de obtinere a unei note de acceptare? Incepand cu data de 5 ianuarie 2009 – data la care oricine se poate inscrie in program printr-un simplu dosar care trebuie sa contina urmatoarele documente :
actul de identitate, în copie;
copia legalizata dupa actul de proprietate, de concesiune sau de locatiune, al imobilului pentru care se achizitioneaza sistemul de incalzire;
actul autentificat de notarul public, prin care proprietarii sau coproprietarii îsi exprima acordul de efectuarea lucrarilor de instalare a sistemului, daca este cazul;
si copia dupa documentul care atesta o situatie particulara: casatorie, desfacere casatorie, schimbare nume si/sau prenume etc.
As mai vrea sa fac trei precizari, importante in opinia mea: prima se refera la faptul ca cetatenii care vor sa instaleze sistemele curate in propriile locuinte si care vor beneficia de finantarea de 90% - nu vor primi suma de bani in mod direct – aceasta va fi virata in contul instalatorului pe care l-ati ales, imediat dupa ce sistemul este functional in locuinta dumneavoastra! A doua precizare importanta se refera la faptul ca programul se va desfasura de acum incolo anual, in perioada 5 ianuarie – 5 decembrie! Cu alte cuvinte, aveti la dispozitie un an intreg pentru inscriere, achizitie si instalarea efectiva a sistemului!
In al treilea rand, tin sa va precizez ca pana la inceputul lunii decembrie, Ministerul Mediului va elabora un Ghid al cetateanului, pe care il veti putea accesa si descarca prin pagina de web a ministerului, sau il puteti solicita in scris la Ministerul Mediului – pentru a va putea fi pus la dispozitie. La fel puteti proceda si pentru obtinerea listei instalatorilor validati – pentru a sti exact unde trebuie sa depuneti dosarele pentru inscrierea in program.
M-am referit si am insistat pana acum asupra felului in care fiecare persoana poate sa beneficieze de acest program. Trebuie sa va spun, insa, ca programul de inlocuire a sistemelor clasice de incalzie cu cele bazate pe energii verzi este destinat si persoanelor juridice: fie ca vorbim de autoritati publice locale, de operatori economici, de unitati de invatamant sau de organizatii neguvernamentale!
Desigur, in aceste cazuri, procentele si plafoanele de finantare difera. De exemplu, in cazul operatorului economic, finantarea poate ajunge pana la jumatate din costul unui astfel de echipament (dar nu mai mult de 250.000 de lei pentru un sistem). In cazul primariilor sau al scolilor, Fondul pentru Mediu va suporta pana la 60% din costurile investitiei (dar nu mai mult de 300.000 de lei pentru un sistem).
Iar in cazul organizatiilor neguvernamentale finantarea poate ajunge pana la un nivel similar cu cel pentru persoanele fizice, adica 90% (dar nu mai mult de 25.000 de lei). Modalitatile de participare la program difera, in cazul persoanelor juridice, fata de cele ale cetateanului, cu exceptia ONG-urilor. Le veti gasi detaliate in ghidul de finantare, care va putea fi accesat, de asemenea, incepand cu saptamana viitoare, pe site-ul Ministerul Mediului si al Administratiei Fondului pentru Mediu."
Serviciul Relatii Publice al Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile

Niciun comentariu: