joi, 9 octombrie 2008

Bancile se securizeaza: promotii abandonate si dobanzi in crestere

Bancpost a renuntat la dobanda fixa introductorie in timp ce mai multe banci din Romania au majorat dobanzile cu pana la 3,5 procente, noteaza Cotidianul. Rata creste si cu 23%.
Majoritatea bancilor de dimensiuni mici au majorat in ultimele doua saptamani dobanda la creditele de nevoi personale in lei, dar si in euro. In plus, Bancpost a decis sa renunte la dobanda promotionala, fixa pe trei luni. Astfel ca, institutia de credit va practica o dobanda de 18,95% pentru creditele de nevoi personale in lei, cu 3% mai mare decat dobanda variabila si cu peste 9 procente peste valoarea dobanzii fixe introductorii. In cazul imprumuturilor in euro, dobanda este, inca de la inceput, de 12,95%, fata de 8,95%. Si alte banci, majoritatea de dimensiuni mici, au crescut costurile creditelor de nevoi personale in lei.
Astfel, Garanti Bank a urcat dobanda la 15,12% de la 13,5%, Romanian International Bank a crescut dobanda cu un punct la 16,5%, Credit Europe Bank aplica a doua majorare de 1% in doua luni si creste dobanda la 15,9% pe an si pentru creditele garantate, si pentru cele negarantate, in timp ce Libra Bank da credite de nevoi personale cu o dobanda de 16,9%, mai mare cu 1,9% fata de nivelul precedent.
Cyprus Bank a incheiat perioada promotionala si practica o dobanda de 13,5%, fata de 10%.
Si creditele in euro sunt mai scumpe, insa numarul bancilor care au decis majorarea dobanzilor este mai mic decat in cazul imprumuturilor in moneda nationala. Au operat majorari Garanti Bank (plus 1,5% pana la 10,8% pe an), Alpha Bank (0,25% pana la 11%) si Cyprus Bank (1,5% pana la 10,5%, ca urmare a expirarii perioadei promotionale). Practic, daca luam in calcul si deprecierea monedei nationale in comparatie cu nivelurile inregistrate luna trecuta, clientii bancilor enumerate mai sus vor plati in octombrie rate mai mari cu pana la 23%. Pe un caz concret, aceasta evolutie inseamna o rata mai mare cu 126 de lei la un credit in valoare de 7.000 de euro contractat pe cinci ani. In septembrie, cand un euro era 3,59 lei, iar dobanda inca nu era majorata, rata era de aproximativ 460 de lei, acum veti plati peste 580 de lei.
In cazul creditelor in lei, care nu sunt expuse riscului valutar, rata a crescut in ultima luna, la bancile care au marit dobanzile, cu valori intre 100 si 140 de lei pentru un credit de 28.000 de lei contractat pe cinci ani. In septembrie, plateati la Bancpost 749 de lei, iar in aceasta luna veti plati 890 de lei. Procentual, majorarea ratei oscileaza intre 10 si 15%.


Cotidianul

Niciun comentariu: